Passejada en bici per Gallecs

Bromptolona

03 agost 2020

No hi ha comentaris

Fa més de deu segles que Gallecs és una zona agrícola. Ja al segle X diverses famílies treballaven el camp i vivien en masies. Cereals, vinyes, horta, arbres fruiters… són alguns dels conreus que han protagonitzat el paisatge de Gallecs. Però, què és avui dia Gallecs i on es troba? En aquesta en ruta en bici descobrirem com és actualment Gallecs i per què és un espai natural ideal d’esbarjo per a les persones que vivim a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Us convidem a fer una passejada en bici per Gallecs i a oxigenar-vos pedalant sobre la vostra Brompton!

Taula de continguts

Introducció a l’Espai Rural de Gallecs

L’Espai Rural de Gallecs és un indret natural singular. Envoltat de diferents municipis força poblats i a pocs quilòmetres de Barcelona (uns 20), és un lloc perfecte per anar a fer una passejada en bici: el seu terreny és majoritàriament pla i està farcit de camins per explorar. Tot i que el principal ús de Gallecs és encara agrícola, també és un bon lloc on anar a caminar o en bici. Per tots aquests motius, recomanem una ruta en Brompton per aquest petit oasi proper a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Sabíeu que Gallecs té 733 hectàrees i que el 75% del seu territori es destina a ús agrícola? Els boscos ocupen 160 hectàrees.

Gallecs es troba al Vallès Oriental, en concret a Mollet del Vallès. Està envoltat d’altres municipis com Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac. Tot i que es pot arribar en bici des de Barcelona (29 km, 1h 33′), la nostra logística familiar ens va fer anar-hi en cotxe, aprofitant que les Brompton ens caben al portaequipatges.

Ruta en bici Brompton per Gallecs

Com arribar a Gallecs

En cotxe des de Barcelona

Com hem dit abans, Gallecs es troba a Mollet del Vallès, molt a prop de Barcelona i de vies ràpides com l’AP-7, la C-33 o la C-59. La manera més ràpida d’arribar-hi des de Barcelona en cotxe és com ho vam fer nosaltres: agafant la C-33 (té peatge) i després la C-59 fins a la sortida C-155. També podeu anar-hi de franc per la C-17 fins a agafar la C-59 a Mollet. En tots dos casos, al trajecte dura uns 30′ (depenent de la zona de Barcelona que sortiu, és clar).

Barcelona Gallecs en cotxe per la C-33.
L’itinerari entre Glòries i Gallecs en cotxe per la C-33 un dia sense trànsit és d’uns 20′.

Aparcament a Gallecs

Un dels avantatges d’anar-hi en cotxe és que un cop a Gallecs hi ha un pàrking força ampli on deixar el vehicle i començar la ruta. Si us caben les Brompton al portaequiptatges (o aneu amb canalla i no voleu fer molts quilòmetres), és una molt bona opció. Ben a prop de l’aparcament hi ha l’església de Gallecs (que data de 904) i una plaça. En aquest espai trobareu un punt d’informació, on us poden suggerir itineraris, i també una agrobotiga amb productes propis de Gallecs, principalment verdures i llegums.

Aparcament de Gallecs.
Accès a l’aparcament de Gallecs.

En bici des de Barcelona

Encara no hem provat d’arribar-hi en bici des de Barcelona, però si us sentiu amb forces, no és gens desgavellat. Segons Google, trigaríeu una 1h 20′ aproximadament (24 quilòmetres des de Glòries). Hauríeu d’agafar el riu Besòs cap a Montcada (la riba Nord, la de Santa Coloma de Gramenet) i seguir pel Passeig Fluvial del riu Besòs fins a Mollet del Vallès. Desconeixem si aquest camí (que segons indica Google Maps és de terra) és practicable actualment en bici. Una alternativa seria anar per la carretera B-5001 (té força trànsit rodat) des de Montcada i Reixac fins a Mollet del Vallès.

Barcelona Gallecs en bici.
L’itinerari entre Glòries i Gallecs en bici dura apròximadament 1h 20′ amb un desnivell positiu de 100 metres.

Punt d’informació de Gallecs i agrobotiga ecològica

Al cor de Gallecs, a tocar de l’església i molt a prop de l’aparcament, hi ha una agrobotiga; és a dir, un petit comerç que gestionen els pagesos de la zona i on podreu comprar productes ecològics i Km 0 així com productes artesans de la comarca.

Horari de l’agrobotiga de Gallecs:

  • Divendres: de 17h a 20h.
  • Dissabte: de 9h a 14h i de 17h a 20h.
  • Diumenges i festius: de 9h a 14h.

Més informació: www.aegallecs.cat.

Algunes de les fires que es fan a Gallecs són la Calçotada popular (març), la Fira de la biodiversitat agrícola (setembre), la Fira de l’espelta (octubre), i la Fira de la mongeta del ganxet (novembre). 

En aquest vídeo de Barcelona és molt més podreu veure la importància agrícola de Gallecs i també alguns dels seus paisatges.

Recorreguts en bici per Gallecs

Les vegades que hem anat a Gallecs no han estat gaire organitzades. Amb això vull dir que no hem previst una ruta o itinerari, sinó que més aviat ens hem posat a pedalejar amb la Brompton pels diferents camins que atravessen l’espai natural. Ben mirat, tampoc és un mal pla.

Tots els camins de Gallecs són de terra. Uns pocs tenen pedres, per la qual cosa no és molt còmode anar-hi en Brompton. La majoria, però, són molt fàcils de circular. A més, tot l’espai de Gallecs és quasi pla, amb la qual cosa us trobareu molt poques pujades i baixades.

Hi ha algunes rutes circulars senyalitzades que connecten els principals punts d’interès  i equipaments que hi ha a Gallecs. Els itineraris estan marcats. El més curt, amb 2,5 km, és El Camí de Gallecs. A la pàgina oficial de l’Espai Rural de Gallecs trobareu diferents itineraris en PDF de senderisme i de bicicleta segons dificultat. En tot cas, el que us recomanem és que us adreceu primer a l’església i des d’allà escolliu quina ruta fer. A continuació us expliquem la ruta en bici que vam fer el darrer dia que vam anar a Gallecs i al final del post trobareu el mapa amb els punts més destacats.

La nostra ruta en Brompton per Gallecs

Com ja hem dit abans, els cops que hem anat a Gallecs ha sigut sempre bastant freestyle. Com la darrera passejada en bici per Gallecs que vam fer el febrer de 2020. La voleu llegir?

Després de deixar el cotxe a l’aparcament, ens vam acostar a la Plaça de l’Església. Com era festiu, hi havia moltíssima gent caminant, en bici… semblava una bona romería, la veritat. Vam fugir ràpid d’allà pel Camí de Caganell direcció Mollet, que també estava força atapeït. Ens encanta aquest tram, que discorre sota els arbres i a tocar del rierol. Vam seguir baixant fins arribar a l’AP7 i allà, sense sortir de Gallecs, vam girar a l’esquerra per tornar a pujar uns metres pel camí de Gallecs.

Enlloc de tornar directament pel camí de Gallecs al punt de sortida (hauria estat una ruta francament curta, fins i tot per a nosaltres!), vam girar a la dreta pel camí de Can Torres (direcció Parets) fins el Camí de San Valeria. Vam agafar el Camí de Sant Valeria direcció nord fins que vam topar amb la C-155, un vial d’asfalt i transitat per cotxes. Allà vam girar de nou a l’esquerra i ens vam endinsar per un caminet estret que ens va portar a una zona boscosa molt xula i on vam fer les fotos des del mirador que en parlem una mica més avall.

Després de descansar una mica, agafar forces i avorrir el personal amb fotos, vam tornar a pujar a la Brompton per seguir la passejada en bici per Gallecs. Vam baixar pel caminet cap a Can Jornet (direcció Mollet), deixant a l’esquerra un fotogènic molí de vent. I tot seguit vam girar a la dreta (el camí t’hi porta) per tornar cap a l’aparcament. En total, uns 7 quilòmetres molt planers i senzills. Molt pocs quilòmetres si t’agrada pedalar, cert, però suficients si vas amb canalla petita que no aguanta molta estona sobre les cadiretes 🙂

Miradors de Gallecs

Com ja hem comentat, Gallecs és un terreny força pla. Tanmateix, existeixen alguns punts una mica elevats que fan de miradors i que permet veure com és de gran l’espai. A Google Maps trobareu un punt que fins i tot té taules, tot i que nosaltres no hi hem estat mai. Sí que hem estat (i us tornem a recomanar moltíssim) a un altre mirador a prop de la carretera C-155 que no apareix a Google Maps però que trobareu al nostre mapa al final del post. Està dins d’un bosc, hi ha un parell de bancs i unes vistes precioses de Gallecs. Comproveu-ho vosaltres mateixos amb la foto de sota!

Ruta en bici Brompton per Gallecs. Mirador

Aigüamolls de Gallecs

Tot i que Gallecs no és una zona humida, sí que hi podem trobar com a mínim tres espais de gran valor ecològic en els quals hi podreu veure, amb sort, amfibis. Tots tres hi podeu arribar amb la Brompton.

  • La bassa de Can Jornet: a tocar del Camí de Gallecs, just davant l’entrada a la Masia Can Jornet. Hi ha un plafó informatiu i potser veieu granotes i libèl·lules.
  • L’aiguamoll de Can Salvi: al cor de Gallecs, en el camí d’arbres que creua el parc (Camí del Caganell). Té uns miradors d’aus i un plafó d’informació.
  • La bassa de Can Benito: a tocar de l’AP-7, a vegades sense gaire aigua.

Al mapa del final del post trobareu aquestes tres basses geolocalitzades.

Mapa de Gallecs

On menjar a prop de Gallecs

Menjar a Gallecs

Al costat de l’aparcament hi ha un berenador amb algunes taules i bancs de fusta, un lloc ideal per dinar o fer un vermut/berenar. No hi ha moltes taules, però, així que en dies de gran afluència pot ser que us quedeu sense.

Restaurants a prop de Gallecs

Si el que voleu fer és dinar de restaurant, haureu de sortir de l’espai natural, ja sigui en bici o en cotxe. La localitat que queda més a prop és Mollet. Allà, just passat l’AP7, hi ha el Camí de Gallecs, un restaurant sense pretensions i menjar casolà on podreu dinar de menú per 11,50€.

Una altra opció per menjar també a Mollet és el restaurant Pitapes. Aquí podreu degustar de platillos i tapes més elaborades.

Avís: aquests dos restaurants ens els han recomanat però encara no hi hem anat. Per tant, no podem parlar amb coneixement de causa.

Consell: si preferiu dinar de restaurant, millor que reserveu. La majoria de masies de la zona estan sempre plenes, sobretot durant l’època dels calçots.


Si us ha agradat aquesta passejada en bici per Gallecs, us recomanem que seguiu @espairuralgallecs a Instagram.


Pàgines recomanades

Consells

  • Intenteu evitar anar-hi al migdia, quan més gent hi ha, sobretot molts passejants.
  • Porteu gorra, crema solar i ulleres de sol, ja que malgrat el camí de la riera, a quasi tot Gallecs toca molt el sol.
  • Si voleu dinar de restaurant, reserveu amb dies d’antelació.

Fitxa de la ruta

Inici Aparcament de Gallecs
FinalAparcament de Gallecs
Distància aproximada7 quilòmetres
Durada aproximada3 hores (amb parades)
TemàticaNatura

En el següent mapa us deixem els principals punts d’interès de Gallecs i la ruta que vam fer nosaltres.

Mapa de la ruta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para fines de afiliación y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad