A tocar de Barcelona es troba Badalona, una ciutat injustament tractada als mitjans de comunicació, però que ofereix molts atractius turístics, un d’ells, les seves platges. En aquest post explicarem què fer i on menjar en una ruta en bici per la costa de Badalona, una escapada ideal des de Barcelona.
Taula de continguts
La ruta en bici de Barcelona a Badalona és una de les que fem més sovint. Us proposem començar-la al Fòrum de Barcelona, on neix la Diagonal. Des d’allà haureu d’agafar l’Avinguda Eduard Maristany, que té carril bici segregat i poc trànsit. Si continueu tot recte arribareu al riu Besòs. De fet, des del pont que travessa el riu podreu veure’n la desembocadura. Si feu cas a Guardiola i hi aneu ben d’hora, és possible que hi trobeu força aus.
Passat el pont anireu a petar a la parada de Tram de Sant Adrià (T4 i T6). Començar la ruta aquí (i venir en tram des de Glòries, per exemple) també és molt bona opció si no voleu fer tants quilòmetres. A continuació hi ha un tros molt mal senyalitzat i estret on es comparteix carril amb els cotxes, just a tocar de les tres xemeneies gegants de FECSA (vigileu si el feu de nit, està molt mal il·luminat!). Però pocs metres més enllà, al barri de la Mora, el carrer s’eixampla. Ja sou a Badalona!
L’origen de Badalona el trobem aproximadament cap a l’any 90 a. de C., quan els ibers que vivien al Turó d’en Boscà van ser assimilats pels romans per fundar la nova Baetulo. Durant l’època romana va gaudir de gran esplendor, arribant a competir en molts aspectes amb la veïna Barcino. De fet, al preciós barri de Dalt la Vila podreu gaudir del llegat romà de Badalona visitant, entre altres espais, la Casa dels Dofins o el Jardí de Quint Licini, però sobretot, fent parada a l’espectacular Museu de Badalona.
Sabies que Badalona té 9 platges amb una extensió total de quasi 5 quilòmetres?
Amb el pas dels anys, Badalona va anar creixent cap a mar fins a convertir-se en una vila de pescadors, com testimonien unes pintoresques barques instal·lades a la Platja dels Pescadors.
A continuació us expliquem què us trobareu en la ruta en bici per la costa de Badalona. Comencem per les platges.
La platja més allunyada del centre de Badalona (i més pròxima a Barcelona) està a tocar de les tres xemeneies de la central tèrmica de FECSA, a Sant Adrià del Besòs. És indicada per aquells que vulguin tranquil·litat i discreció. Es permet fer nudisme.
Si seguim pedalant direcció nord, ens trobem amb la Platja del Coco, que deu el seu nom a l’antiga fàbrica CACI (Companyia Auxiliar del Comerç i la Indústria) un preciós edifici que actualment està en desús a l’espera d’acollir algun museu o institució. A la CACI es fabricava midó i sabó, i el coco que empraven en el procés de producció va acabar donant nom a la platja.
Poca gent sap fora de Badalona que el Pont del Petroli (un pantalà que servia per a descarregar productes petroliers durant l’època industrial) va estar a punt de ser enderrocat si no arriba a ser per l’obstinació d’un pastisser badaloní que va voler salvar aquest patrimoni industrial.
Actualment el Pont del Petroli és el principal reclam turístic de Badalona i la platja homònima un lloc perfecte des d’on veure sortir el sol.
Si sentiu olor a matafaluga mentre sou a la Platja del Pont del Petroli, gireu-vos. Aquest dolç aroma prové de la Fàbrica de l’Anís del Mono, encara en actiu!
Seguim la nostra ruta en bici per la costa de Badalona. Situada davant de l’Estació de Badalona i del pas soterrat que connecta amb el Carrer de Mar, la Plajta de l’Estació segurament és una de les més animades i transitades durant tot l’any. Si voleu practicar algun esport nàutic, aquí trobareu empreses que lloguen kayaks o paddle surfs. Si en canvi sou més de vermut amb bones vistes, teniu un parell de xiringuitos on prendre’n un o dinar amb vistes al mar.
La Platja dels Patins de Vela també és una de les més freqüentades pels badalonins i badalonines. El seu nom correspon a un tipus d’embarcació molt senzilla que va néixer a Badalona a la dècada de 1920.
Les protagonistes d’aquesta platja són unes barques molt pintoresques que es van restaurar i deixar sobre la sorra en record al passat mariner de Badalona. Malauradament, en l’actualitat queden molt pocs pescadors a la ciutat, tot i que s’hi manté una llotja de peix al port.
Aquesta platja de Badalona també és força concorreguda, sobretot per la població local. Hi destaca el Club Nàutic Bétulo, tota una institució badalonina. A l’agost hi tenen lloc activitats de les festes majors, i durant l’estiu és l’emplaçament de diferents competicions esportives.
Una altra fàbrica que es dedicava a l’elaboració d’articles de vidre i cristall va donar el nom a aquesta platja. La Platja del Cristall es trobada davant del barri de Casagemes i de la Riera de Canyadó, un important carrer que comunica la platja amb la B20 i la Serralada de Marina (la que hauríeu d’agafar si voleu pujar al Turó d’en Boscà).
L’última platja abans d’arribar a Montgat és la de la Barca Maria. És una de les més llargues i tranquil·les de Badalona. Es troba a uns 500 metres de l’estació de RENFE de Montgat, així que tornar en tren també és una molt bona opció.
En aquest enllaç trobareu més informació actualitzada sobre les platges de Badalona.
El Port de Badalona està situat entre els barris del Gorg i La Mora, i ja fa molts anys que està en procés de transformació. A nosaltres sempre ens agradar fer-hi un tomb amb la bici. Hi trobareu alguna zona d’esbarjo per a nens i bancs on fer un descans. Els principals atractius del Port són:
El barri de Dalt la Vila va ser el centre neuràlgic de Badalona durant l’época romana i fins ben entrat el segle XVIII, quan la ciutat va créixer cap a mar. És una zona tranquil·la i ideal per passejar en bici, malgrat que trobareu alguna pujadeta. No marxeu de Dalt la Vila sense veure:
Sabies que el carrer de la Costa (barri de Dalt la Vila) servia per baixar les barques dels pescadors a ‘baix a mar’ quan la platja estava més a prop?
Una altra parada que hauríeu d’incloure en la vostra ruta en bici per la costa de Badalona és el Parc de Ca l’Arnús i Can Solei, un pulmó verd que va ser comprar un burgès de Barcelona el 1859, el senyor Evarist Arnús. Hi trobareu més de 120 espècies vegetals, un petit castell envoltat d’un llac i una original torre de rellotge. Si us interessa la botànica, feu clic aquí!
Si el passeig en bici per la costa se us fa curt i voleu tenir unes precioses vistes de la ciutat, us recomanem que pugeu al Turó d’en Boscà, un dels millors miradors de Badalona. Des d’aquest assentament iber que pertanyia a la tribu dels laietans es divisa tota Badalona i gran part de Barcelona i el Maresme. Per arribar-hi, cal que pugeu per la Riera de Canyadó (que passada al B20 es converteix en la carretera de Can Ruti) i que a la primera rotonda que trobeu, a uns 800 metres de la B20, agafeu un corriol que puja fins al turó. Aquest tram és convenient fer-lo baixat de la bici.
Badalona té una gran oferta gastronòmica, concentrada principalment al barri del Centre, Progrés i Casagemes. Si només voleu fer una ruta en bici per la costa de Badalona, us recomanem fer el vermut o menjar tapes en una de les moltes terrasses que hi ha la Rambla. Com per exemple:
Si no us importa gastar més diners per gaudir d’unes vistes espectaculars del mar i la platja, us podeu decantar per:
Altres restaurants que a nosaltres ens encanten són:
I si us agrada el dolç, com a nosaltres, haureu de fer parada a:
Si us ha agradat aquest passeig en bici per Badalona, us recomanem que seguiu a @badalondia a Instagram.
Inici | Museu de les Ciències Naturals de Barcelona |
Final | Parada de Tram de Sant Adrià de Besòs |
Distància aproximada | 15 quilòmetres (anada i tornada) |
Durada aproximada | 4 hores (amb parades) |
Temàtica | Platges |
En el següent mapa us deixem els principals punts d’interès de la ciutat i una de les rutes en bici per Badalona que fem més sovint.
© 2024 Bromptolona. By Kiribatis
Fotos y textos: Bromptolona
Deixa un comentari